Info fra Præsten,Kirkelige handlinger , samt kontakt til præsten

Info tekster fra Præsten, Kirkelige handlinger, samt en kontakt formular. Her kan du skrive til præsten

Præstens side

Præstens side

 
marianne 2
Marianne Lekven Agerholm
Sognepræst kbf. I Ruds Vedby
Sømarksvej 5
4291 Ruds Vedby
Tlf. 58261136 – træffes ikke mandage
   sognepræst
Marianne Agerholm

Sømarksvej 5, 4291 Ruds Vedby
Tlf. 5826 1136
praesten@rudsvedbykirke.dk


Jeg træffes bedst i løbet af formiddagen tirsdag til fredag.
Mandag er fridag.
     
     

Påsken i Ruds Vedby Kirke


Julen i Ruds Vedby Kirke kender de fleste af os, men hvad med påsken?
Personligt synes jeg, at påsken er mindst lige så stemningsfuld som julen, men den foregår på et andet plan, fordi påsken gennemspiller det største kristne drama nogensinde, fra det sorteste mørke til den vildeste jubel. Og det er fantastisk at få det hele med. 
Det er det privilegium jeg har som præst, at jeg faktisk får mulighed for at følge påsken bid for bid, fordi jeg er på hver dag.

Fællesskabet 
Skærtorsdag, ”skær” betyder ren, og ved det sidste måltid, Jesus spiste sammen med sine disciple skærtorsdag aften. På torsdag skal vi høre evangelisten Johannes nadverberetning – Jesus vasker fødderne på sine disciple. Hvorfor gør han det? Kom og hør.
Skærtorsdag den 29. marts 2018 har vi gudstjeneste kl. 10.30 

Torturen, døden og sorgen 
Langfredag var virkelig lang. Både for Jesus selv, der blev forhørt, tortureret og led en meget pinefuld død, og for alle dem, der havde fulgt ham og elsket ham, enten de stadig fulgte efter ham og overværede hans lidelse og død – eller de gemte sig inden døre, for ikke selv at blive arresteret og henrettet.
Langfredag er der ingen blomster, ingen lys, ingen altergang. Vi hører lidelseshistorien samtidig med, at vi synger ”Gak under Jesu kors at stå”.
Langfredag den 30. april har vi gudstjeneste kl. 10.30

Opstandelsen, livet og glæden: 
Det er ikke en aprilsnar! - Påskedag sker det, der ikke kan ske: Vi fejrer opstandelse, dødens overvindelse. 
Påskedag den 1. april 2018 har vi gudstjeneste kl. 10.30

Han er med os alle dage indtil verdens ende 
2. påskedag hører vi om nogle af de mennesker, der mødte Jesus efter opstandelsen, og om den omvæltning, det betød for dem at møde den opstandne Mester i live igen. 
2. påskedag den 2. april 2018 har vi gudstjeneste kl. 10.30

Marianne Agerholm
Sognepræst i Ruds Vedby

På vej mod lyset – på vej mod forår og påske


Her forleden gik jeg ud i min have bevæbnet med kultivator og rive. I løbet af formiddagen havde jeg skiftet jord på alle mine potteplanter – nu var turen kommet til haven, alle de græstotter der i månedsvis til stor irritation havde fanget mine øjne skulle væk – udryddes fra jordens overflade. Jeg var, med andre ord blevet ret så forårsklar før tid. Skulle min have se ud, som jeg gerne ville have den til at se ud, så var det altså nu. Det havde jeg besluttet denne råkolde januar dag.


Nu er det bare sådan, at der er visse ting som ikke kan forceres.


Da kultivatoren ramte jorden, var jeg ikke helt forberedt – en let snurren forplantede sig fra håndfladen op i min højre arm, mens kultivatoren bare let og elegant skøjtede hen over overfladen.


Jorden var stenhård. Og jeg blev tvunget til at traske indenfor igen med uforrettet sag. Da jeg gik tilbage fik jeg skubbet lidt til de visne blade – da var det jeg så det! De små gule og grønne spirer, forårsbebudere - der var på vej op, et sandt under.  


I skrivende stund er dagen tiltaget med 45 minutter, solsortene flyver så lavt, at jeg er livræd for at køre dem ned. Alt det der spirer derude på vej op af den halvfrosne jord, minder os om, at vi skal give tid, der er forandring i luften, stille og roligt bevæger vi os mod lyset, mod foråret, mod påsken.


Der er et særligt forhold mellem årstidernes skiften og kirkeåret.


Det er mindre end en måned siden, at vi fejrede jul, Gud der blev menneske i sin søn Jesus, den fødsel der markerede et afgørende vendepunkt, en ny aftale mellem Gud og mennesker, som kulminerer i påsken, hvor døden bliver sat skakmat, sat til vægs.  


Forår og påske – Åh, hvor jeg dog længes – længes efter, at kunne gå ude i haven uden, at jeg skal være iført en påklædning a la Michelin manden/kvinden. Åh, hvor jeg længes efter sol og varme, åh, hvor jeg længes efter livets lethed, åh, hvor jeg dog længes efter en forårsdag, hvor solen bare skinner.


Det er fastelavn om lidt – umiddelbart derefter er det forberedelsestid til påsken store fest, hvor vi fejrer opstandelsen – hvor vi hører om kvinderne, der kommer ud til graven, for at salve Jesus, men som af en engel bliver vist ud af graven – ud til livet.  


Fordi siger englen – Kristus er opstået fra de døde. 
Og hvad betyder så det, har det noget at sige mig? Dø det skal jeg og alle dem jeg elsker!
Hvad har opstandelse at sige os moderne mennesker?


Det er rigtigt, at døden på et øjeblik forvandler levet liv til minder blot. Den erfaring gør vi os alle før eller siden og det gør ondt, for det gør ondt, når nogen dør fra os eller vi dør fra dem.


Kvinderne der kom ud til graven var triste, de var ulykkelige, for deres kærlighed var netop ved Jesu død blevet hjemløs, de havde stået og set livet forsvinde ud af ham, da han hang på korset, da de gik derud var det med sorg. De gik derud for at vise ham den sidste ære, de gik derud for at salve hans krop, men de blev mødt af en fortolkende engel med det fantastiske budskab – ham I søger, er ikke her, Kristus er opstanden og han er gået i forvejen for jer.


Der måtte ligesom en tolk til for at de forstod, på samme måde som dengang Jesus blev født – der var også tydningsengle indblandet. Hvad er det der er på spil her? Jo det er den nye aftale mellem Gud og mennesker, det er Guds frelsende indgriben i historien, det er naturligvis en trossag, men der ligger i påskeberetningen og siden pinseberetningen, et vink med en vognstang, et vældigt budskab om, at Gud ikke er fortid, men er nutid og fremtid.


Gud er allestedsnærværende og helt nær hver enkelt af os, vi kan lade vores lille skrøbelige liv finde hvile i ham. Det er et under, opstandelsen er et under, men det største under er, at Gud er og er os imødekommende.  


Uanset om det er råkold januardag, hvor præsten ikke kan få kultivatoren i jorden eller en forårsdag, hvor solen altid skinner eller.


Vi er på vej mod lyset – på vej mod forår og påske. Vi går ikke alene.

 
Marianne Agerholm
Sognepræst i Ruds Vedby 

TRINI TA TIS - HVAD FOR NOGET !

Det er lige til at gå i frø over med alt den regn der har været denne sommer!   
Download og læs teksten 

Og så vil jeg lige sige – et stort og hjerteligt tillykke til alle Ruds Vedbys konfirmander – og alle de andre med.
Download og læs teksten 


”Og nu kom Kjørmes Knud”

Hold da op, hvor er det bare koldt derude. Det er blevet vinter for alvor. Minus 12 har det været i nat, tænderklaprende, bidende koldt. 
I dag skinner solen fra høj, blå himmel. Dårende smukt er det landskab der har iklædt sig sneens smukke skrud. 

Download og læs teksten

Den åbne Kirke


De første to søndage i maj springer årets konfirmander ud her i Ruds Vedby – og jeg kan godt afsløre, at de i skrivende stund glæder sig. 
Vi har i år et luksusproblem her i Ruds Vedby, vi har mange konfirmander. Det er rigtig dejligt, skønt det gir lidt logistik udfordringer. 28 unge mennesker med familie, dine og mine børn, papforældre, bedsteforældre, kammerater som der skal findes plads til.

Download og læs teksten

Tiden op til jul er forbundet med hygge og traditioner

Download og læs teksten

 

Så er det for alvor sommer – udenfor er det solskin – 25 grader siger termometeret – det er bare skønt – bare det gode vejr holder !!!

Download og læs teksten 

Præstetanker ved årsskiftet


Luften svirrer af ord - blandt nogle af dem er UNDSKYLD – SELFIE – DET BEKLAGER JEG.

Download og læs teksten 


Mellem efterår og vinter


"Går og nynner en sensommervise" – der står september i min kalender, nu er det officielt – nu er det efterår.

Download og læs tekstenSamtale/eftertanke

Har du brug for en snak, hvad enten det er religiøst eller eksistentielt er du meget velkommen. 

Download og læs teksten

Det gav mig noget at tænke over

Det er fredag – i dag – kalenderen siger den 26. april 2013 - Store Bededag eller bods og bededag for at være helt korrekt.

Download og læs teksten

 

 

Det gjorde mig så glad

Igen i år har vi haft mulighed for at hjælpe, et antal familier her i Ruds Vedby med en julepakke, hvis indhold består af ingredienser til en god julemiddag. 
I forgårs pakkede Annette og jeg julepakker, så det ville noget.
Det var en dejlig mission, vi var sendt af sted på, at kunne hjælpe andre, gør godt og giver en vis form for ydmyghed og taknemmelighed over, hvad man har.

Download og læs teksten

Efterår

Det er længe siden, at jeg har fået skrevet til hjemmesiden, det er nu ikke ond vilje, men et gennemgående træk, som jeg tror, at mange kan nikke genkendende til, at der er så meget, som skal nås og nogle gange, så smutter tiden bare imellem fingrene på en, som en mandel.

Download og læs teksten

Sommerstemning

Der er fornemmelse, af sommer på præstekontoret, hvis altså, jeg ser bort fra vejret, men på den anden side – det er som det plejer at være, ”byger der går og kommer, det er den danske sommer”.

Download og læs teksten

Nu nærmer påsken sig ......

Vi er med hastige skridt på vej mod påske - i går var det kyndelmisse, og det er rigtig koldt derude - minus 7 grader.
Fra tid til anden danser der snefnug udenfor min rude. Ligeså stille kommer de dalende herned. Solen skinner i dag og minder mig om, helt jordnært, at nu er det vist tid til at få pudset vinduer - det har været så mørkt, så længe, at der vist ikke er nogen her i huset, der tilsyneladende har haft øje for vinduespudsning.................

Download og læs hele teksten

Adventstanker

Der er noget i luften - der er advent i luften og dermed er der også forventning i luften.

Download og læs hele teksten

Hvad ligger der bag de fremmedartede navne som bruges i løbet af kirkeåret der løber fra 1. søndag i advent og indtil sidste søndag i kirkeåret. 
 - Ja det vil du kunne læse om her:

Download og læs hele teksten

Tak er kun et fattigt ord ........

Forleden var der et indslag i fjernsynet om taknemmelighed, om det at tænke positivt og få øjnene op for, hvad vi egentlig har at være glade for i vores tilværelsen – alle de der små ting som vi ikke til hverdag tillægger større betydning, men som har uendelig værdi for os selv eller andre for den sags skyld. 

Download og læs hele teksten

Guds Hænder - diakonien

Har I mon set ”Dansen med Regitze” fra 1989-filmatiseringen af Martha Christensens roman af samme navn?
Det håber jeg, ellers har I noget til gode. 
Filmen er en smuk skildring af to menneskers liv sammen, ildsjælen Regitze -et festfyrværkeri af liv, af impulsivitet og hendes ægteskab med den - skal vi sige noget forsigtige, konfliktsky elskelige Karl Åge.

Download og læs hele teksten

Konfirmation

Gud klapper dig på skulderen !!!!

Download og læs hele teksten


daab


Fødsel

Først og fremmest tillykke til dig/jer med den lille ny verdensborger.

Der er mange ting at tage højde for når ens tilværelse bliver beriget med et barn, men pr. 1. oktober 2010 er det blevet lidt lettere med hensyn til anmeldelse af fødsel, da det nu er jordemoderen og ikke moderen der anmelder fødslen til personregisterføreren.

Om forældremyndighed/faderskab:

Som hovedregel: Er I gift har I fælles forældremyndighed, er I ikke gift, ønsker fælles forældremyndighed og ikke har kontaktet Statsforvaltningen Sjælland før barnets fødsel, så skal I senest 14 dage efter barnets fødsel, indgive en omsorgs- og ansvarserklæring (OA-erklæring) via borger.dk.
Bemærk venligst, at der kan være nogle forhold, hvor personregisteren ikke kan registrere faderskab, men hvor der skal rejses faderskabssag ved Statsforvaltningen.
Dåb eller navngivning

Hvad skal jeg vælge, ja et af to skal I vælge senest 6 måneder efter jeres barns fødsel, det siger lovgivningen i Danmark. 
Vælger du/I af få dit barn døbt, så vær sød at tage kontakt til den præst der skal døbe barnet, gerne i god tid. Når aftale er truffet, mødes vi til en samtale omkring dåben enten hjemme hos dig eller oppe på mit kontor. 
I forbindelse med dåb skal der være minimum 3 faddere og maksimalt 5. Gudmor eller gudfar tæller med i antallet og mor eller far kan sagtens stå fadder. 
En fadder skal være døbt i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn og drejer det sig om unge menneske der gerne vil stå fadder, så er tommelfingerreglen, at de skal være konfirmeret. 
Skal dit barn navngives - altså ikke døbes, skal navngivning anmeldes via borger.dk.

Lørdagsdåb
Dåb finder sædvanligvis sted ved højmessen om søndagen. 
Der er imidlertid ofte fremsat ønske om dåb på lørdage og derfor kan der nu tilbydes lørdagsdåb på udvalgte datoer.

Næste lørdagsdåb bliver: den 5. maj 2018 kl. 10.00


Der indbydes til lørdagsdåb i Ruds Vedby Kirke 4 gange om året. De sidste 2 lørdage er endnu ikke fastlagt.

Lørdagsdåb, kan udover disse datoer ikke finde sted og man skal være opmærksom på, at hvis der indkommer ønske om dåb af flere børn samme tid og sted, så vil der blive sagt ja til det, man skal altså ikke regne med, at have kirken eller sognegården for sig selv.

________________________________________________________________________________________________

Konfirmation

Konfirmationsdatoer

Der er som regel 2 datoer  Se Kalender klik herkonfirmand2

 

Der vil typisk i Ruds Vedby sogn være indskrivning til konfirmationsforberedelse med start i september, når årets konfirmationer i maj er overstået. 


Konfirmationsforberedelsen finder sted i sognegården i Ruds Vedby, Rudsgade 15C, 4291 Ruds Vedby.Konfirmationen i Ruds Vedby kirke ligger altid de to første søndage i maj måned, dette kan dog ændres, hvis konfirmationen falder sammen med en af de store kirkelige højtider, påske eller pinse, men det sker sjældent og der vil blive informeret om dette i rigtig god tid, vi taler år.

En forudsætning for at blive konfirmeret er, at man er døbt, at man følger undervisningen og at man som minimum er i kirke 10 gange.

________________________________________________________________________________________________
brud

Vielse


Skal I giftes, så lav meget gerne en aftale med mig i rigtig god tid, der er en del bryllupper i Ruds Vedby Kirke.
Vi skal tale sammen inden brylluppet og I skal sørge for at kontakte Kommunens Borgerservice og bestille det man kalder en prøvelsesattest. 
Den attest skal I have med til mig, når vi mødes for at tale om jeres bryllup, uden prøvelsesattest,  ingen vielse, så det er altså et meget vigtigt juridisk dokument. 
Vær opmærksom på, at en prøvelsesattest har gyldighed 4 måneder fra udstedelsesdato.  
Skal I ændre navn, så skal I anmode om det på borger.dk
Der skal vælge 4 salmer, der skal være to vidner, der bevidner vielsen, præsten skal bruge navne og adresser på vidner til kirkebogen. 
Skal I vies borgerligt og ønsker at skifte navn, så er det jeres bopælssogn der laver navneændringen og videresender den til kommunen. 

Hvad angår pyntning af kirken, så kontakt venligst Leif Juhl på tlf. 4231 7071 eller pr. mail: juhl-it@gafnet.dk. Man kan også selv vælge at stå for pyntning, men uanset hvad så kontakt graveren.  
Vil man gerne leje sognegården til bryllupsreception, kan man kontakte Leif Juhl på tlf. 4231 7071. Det koster et mindre beløb at leje sognegården. 
Man kan ikke leje sognegården til fest. 

I er meget velkomne til at fotografere under vielsen, blot skal jeg bede om at man respekterer personalets anvisninger og rummets særlige karakter. 
Der må ikke kastes fuglefrø på det lykkelige par, til nød må der kastes ris udenfor kirken. 

Folk der ikke har nogen tilknytning til Ruds Vedby Sogn, kan ikke blive viet i Ruds Vedby Kirke.

________________________________________________________________________________________________

Begravelse eller bisættelse


Aftale om tidspunkt for bisættelse eller begravelse træffes med præsten. Efterfølgende mødes vi enten hos mig eller jeg kommer ud til jer og vi taler om det praktiske i forbindelse med den handling der skal foregå i kirken. 
Anmeldelsesfristen for dødsfald er 2 hverdage. Anmodning om begravelse og ligbrænding indgives via borger.dk.

Det er muligt at benytte sognegården til begravelseskaffe mod et mindre honorar, kontakt venligst Leif Juhl på tlf. 4231 7071 og hør nærmere.  

Er du i tvivl om noget, er du hjertelig velkommen til at kontakte sognepræst Marianne Agerholm, mit telefonnummer er 5826 1136, jeg træffes alle hverdage undtagen mandag, min mail er praesten@rudsvedbykirke.dk, min postadresse er: Sømarksvej 5, 4291 Ruds Vedby.  

bibel

praesten@rudsvedbykirke.dk