Begravelse og bisættelse

Når man mister en af sine kære, er det helt naturligt at have brug for trøst og brug for nogen, der kan tage over, når tomheden efter den efterladte gør hverdagen uvirkelig. I kirken kan man både finde trøst, faste rammer og måske en mening med sit savn og sine minder.

Covid-19 information i forbindelse med bisættelser og begravelser

I Ruds Vedby Kirke må der maksimalt deltage 40 personer i forbindelse med bisættelser og begravelse. De 40 personer udvælges af de nærmeste pårørende.

Hvis der kommer flere end de 40 til bisættelsen/begravelsen, bliver disse nødt til at vente på kirkegården indtil kisten kommer ud. Der må dog maksimalt være 50 personer samlet på kirkegården.

Begravelser og bisættelser er i øjeblikket ikke åbne for offentligheden.

Myndighedernes afstandskrav (2 m ved sang, ellers 1 m) gælder indenfor såvel som udenfor, og der er pligt til at have mundbind på, når man går ind og ud af kirken. Mundbindet må tages af, så længe man er siddende. 

Vi står sammen, hver for sig.

Bedste hilsener

Alle vi ansatte ved kirken


Begravelse eller bisættelse

Når livet har nået sin slutning, og det er tid til at sige farvel til den afdøde, står kirken klar til at runde fortællingen af. For nogle skal det ske ved en begravelse, hvor den afdøde lægges i jorden på kirkegården, mens det for andre skal ske ved en bisættelse, hvor afdøde kremeres, og urnen derefter lægges i jorden.

Aftale om tidspunkt for bisættelse eller begravelse træffes med sognepræsten. Efterfølgende mødes I enten på præstens kontor eller hjemme hos jer til en samtale om begravelsen/bisættelsen. I kommer til at snakke om jeres eller den afdødes ønsker, valg af salmer og alt det praktiske i forbindelse med den handling, der skal foregå i kirken. Præsten vil også gerne høre lidt om jeres forhold til den afdøde.

Til samtalen er præsten der også, hvis du har brug for trøst og støtte. I kan snakke om sorg, minder og fortvivlelse eller andre følelser, som fylder meget netop nu.

Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte sognepræsten.

Afsked

Det er svært at sige farvel. Især til dem, man allerhelst ville beholde i sit liv. Man kan have mange tanker om, hvorfor døden skulle ramme netop nu, eller om alle de ting, man ikke fik sagt og gjort sammen.

Til det sidste farvel i kirken bruger præsten de pårørendes egne ord for at fortælle om, hvem den afdøde var for jer. Og de salmer, vi synger, er de pårørende selv med til at bestemme, så afskeden bliver så personlig og rigtig, som muligt.

Mange har behov for at bearbejde deres sorg, savn og andre følelser, og her står præsten til rådighed til en snak om liv og død, og meningen med kærligheden og savnet. Præsten er uddannet til at varetage svære samtaler, og hun er derfor en rigtig god hjælp, når ens verden går i sort.

 

Sognepræst

Marianne Lekven Agerholm

Sømarksvej 5, 4291 Ruds Vedby

Tlf. 5826 1136
mlt@km.dk

Træffes ikke mandag

Eller benyt


Kirkegårdsanvarlig

LJ Plant & Pleje
V/ Leif Juhl

Ansvarlig for vedligehold af kirkegården
og leje af sognegården

Hyldetoften 14
4281 Gørlev

Tlf. 4231 7071
juhl@juhlmail.dk

Træffes kl. 07-19 alle dage

 

 


Enkeltpersoner kan leje Sognegården i forbindelse med kaffebord efter begravelse/bisættelse til en pris på 400 kr.
Prisen for leje af Sognegården går til dækning af udgifter til lys, varme, vedligeholdelse og lignende.

Kontakt tilsynsførende, Leif Juhl

på tlf. 4231 7071

eller mail juhl@juhlmail.dk

Læs alle vilkår og retningslinjer her.

Hjælp til det praktiske

I dagene efter et dødsfald skal de pårørende midt i deres sorg og forvirring have styr på mange praktiske ting og svare på mange spørgsmål. Det mest almindelige er at henvende sig til en bedemand, som kan hjælpe med det praktiske efter døden og til begravelsen.

Ved et dødsfald er det de pårørendes ansvar at anmelde dødsfaldet til begravelsesmyndigheden, altså til sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den afdøde havde bopæl.

Derudover skal de pårørende beslutte, om den afdøde skal begraves eller brændes samt hvor det hele skal finde sted.

Blanketten ”anmodning om begravelse eller ligbrænding” findes på https://www.personregistrering.dk

På folkekirken.dk findes en god guide til tiden efter et dødsfald.

Og på Kirkeministeriets borgerportal kan du finde praktiske råd til pårørende.


Hjælp til at tale om døden

Om at miste - begravelsen
Om at miste - når nogen dør