Bryllup

Et af de største øjeblikke i et menneskes liv er, når man bliver forenet med det menneske, man elsker. Det er en dag, man både ser frem til med spænding og husker tilbage på med ærefrygt. Ved et kirkeligt bryllup eller en kirkelige velsignelse, starter fejringen af kærligheden knælende foran alteret i kirken, når det lykkelige par siger ja til hinanden, og når præsten velsigner ægteskabet foran familie, venner og Gud.


Brylluppets formaliteter

For at blive gift i Ruds Vedby kirke, kræves det, at I udfylder en ægteskabserklæring til kommunen, at mindst én af jer er medlem af folkekirken, og at I har en tilknytning til Ruds Vedby sogn.

Når I skal giftes i Ruds Vedby Kirke, og I har en bestemt dato i tankerne, skal I helst tage kontakt til sognepræsten i rigtig god tid, da der er en del bryllupper i Ruds Vedby Kirke. Inden brylluppet skal i mødes med præsten for at tale om dagen. Til mødet skal I sørge for at medbringe en prøvelsesattest, som man bestiller, når man udfylder en ægteskabserklæring på borger.dk til kommunen. Prøvelsesattesten er et vigtigt juridisk dokument, som tillader jeres ægteskab, så det skal anskaffes før mødet med sognepræsten. Attesten er gyldig i 4 måneder fra udstedelsesdatoen.

Udover prøvelsesattesten skal I have mindst to vidner (forlovere) til jeres ægteskab, og præsten skal bruge deres navne og adresser til kirkebogen. Forbered derfor på forhånd, hvem I vil have som vidner.
Præsten kan være behjælpelig med at finde vidner, hvis I ønsker et mere anonymt bryllup.

Hvis I ønsker at ændre navn i forbindelse med den kirkelige vielse, skal I anmode om det på borger.dk. Skal I derimod vies borgerligt (altså på rådhuset), skal en navneændring foregå via jeres bopælssogn, som laver navneændringen og videresender den til kommunen.

Bemærk, at hvis I allerede er borgerligt viet, men ønsker en kirkelig velsignelse, så behøver I ikke at anskaffe prøvelsesattesten eller vidner.

Læs mere om formalia på kirkeministeriets side her.
Anskaf de nødvendige dokumenter og find mere information på borger.dk her.
Og læs om den kirkelige del af vielsen på folkekirken.dk her.

Sådan aftales ceremonien

Inden brylluppet skal i have en samtale med præsten. Samtalen kommer til at handle om to vigtige ved at brylluppet.

Det første, I skal snakke om, er alle de praktiske forhold, der skal ske i og omkring kirken. Udover at finde vidner, skal I vælge 4 salmer, snakke om og aftale ceremoniens forløb, snakke om kirkens dekoration, om jeres eventuelle specifikke ønsker og jeres forhold til brylluppets traditioner. Og I skal tale om jeres parforhold, som præsten skal snakke om i sin tale til jer.

Det andet, I skal snakke om, er om ægteskabets og kærlighedens betydning, jeres unikke personligheder og forholdet til hinanden og om, hvorfor I gerne vil giftes i Ruds Vedby Kirke.
___________________________________________________________

Til brylluppet i Ruds Vedby kirke vil der foruden præsten, brudeparret og gæsterne være en kirketjener, en organist og en kirkesanger.
Brylluppet forløbet som en gudstjeneste med kimende klokker, musik, salmer og en tale fra præsten. Men det allervigtigste er naturligvis vielsesritualet, som kulminerer i jeres ja til hinanden og præstens velsignelse af jeres ægteskab samt evt. at I giver hinanden en vielsesring på fingeren.

 

Sognepræst

Marianne Lekven Agerholm

Sømarksvej 5, 4291 Ruds Vedby

Tlf. 5826 1136
mlt@km.dk

Træffes ikke mandag

Eller benyt


Pyntning af kirken

Angående pyntning af kirken, så bedes I kontakte graveren (ansvarlig for pyntning af kirken), Leif Juhl på tlf. 4231 7071 eller pr. mail: juhl@juhlmail.dk

Hvis man ønsker selv at stå for pyntningen, er det helt fint, men kontakt alligevel gerne Leif Juhl, så der ikke bliver pyntet dobbelt.


Fotografering og ris

I er meget velkomne til at fotografere under vielsen i og udenfor kirken, blot bedes I om at respekterer personalets anvisninger og rummets særlige karakter.

Der må kastes med ris foran kirken og blæses sæbebobler. Vi frabeder os. at man benytter fuglefrø, da de kan spire mellem stenene ting, eller ting, der sviner fx konfetti, glimmer mm.


Enkeltpersoner kan leje Sognegården i forbindelse reception ved bryllup til en pris på 400 kr.
Prisen for leje af Sognegården går til dækning af udgifter til lys, varme, vedligeholdelse og lignende.

Kontakt tilsynsførende, Leif Juhl

på tlf. 4231 7071

eller mail juhl@juhlmail.dk

Læs alle vilkår og retningslinjer her.

Relevante links

Attester, juridiske dokumenter og offentlig information

borger.dk

Kirkeministeriets borgerinformation

 

Om at blive gift i kirken

folkekirken.dk

 

Liturgi (hvordan vielsen foregår)

Ved ugifte (eller fraskilte) par (forskelligt køn)

Ved ugifte (eller fraskilte) par (samme køn)

Ved borgerligt viede eller registrerede partnere